Hamilelik Rehberi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Moda
  4. »
  5. Bebeklerde Mukuslu Kaka Neden Olur? Mukuslu Kaka Sebepleri Ne?

Bebeklerde Mukuslu Kaka Neden Olur? Mukuslu Kaka Sebepleri Ne?

Buket Ozgören Buket Ozgören - - 9 dk okuma süresi
12 0
16bebeklerde mukuslu kaka 1

Bebeklerde mukuslu kaka çeşitli sebeplere bağlı olarak meydana gelebilir Ancak bebeklerde görülen mukuslu kakanın başlıca sebebi bağırsaklarda oluşan iltihaptır bebeğin beslenme şeklinin değişmesi anne sütünden inek sütüne geçilmesi gibi farklı sebeplerden dolayı bağırsak enfeksiyonu meydana gelebilir.

Bebeklerde meydana gelen  mukuslu kaka sorunu, bağırsak enfeksiyonu olabileceği gibi alerji kaynaklı bir problemle olabilir. Bu ve bunlar gibi birçok sebep bulunmaktadır.

Sindirim sisteminin bebekler üzerinde doğal bir tepkisi olabileceği gibi bazı zamanlarda sağlık problemlerinin de habercisi olabilir. Bebeklerde mukuslu kaka ,beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler, alerjiler, enfeksiyonlar ve bağırsak sağlığı bebeklerde mukuslu kaka yapılmasına yol açabilir. Mukuslu kaka birkaç gün içinde düzelmezse ve bununla birlikte farklı belirtiler de görülüyorsa mutlaka Uzman doktora başvurulması gerekmektedir.

Bebeklerde Mukuslu Kaka Belirtileri

20bebeklerde mukuslu kaka 1

Bebeklerde meydana gelen bu durum bebeğin kakasında sümüksü bir görüntü ile kendini belli eder. Bebeklerde mukuslu kaka  görüntüsü genellikle kakanın yüzeyinde kaygan bir tabaka şeklinde görülür. Bebek de mukuslu dışkı problemi yanı sıra başka problemler varsa bu durum altta yatan başka bir sağlık sorununun işareti olabilir. Anne ve babaların dikkat etmesi gereken başlıca önemli belirtiler ve sebepleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.

 

İshal veya sulu dışkı Bağırsak enfeksiyonu veya alerji
Kaka renginde anormallik Yeşil kanlı ve siyah kaka bağırsak sorunu
Karın ağrısı ve kasılma Huzursuzluk, sindirim sistemi problemi
Ateş ve kusma Enfeksiyon belirtisidir. Acil müdahale gereklidir
Yavaş kilo alımı, zayıflama Mukuslu dışkı sebepli yavaş kilo alımı görülebilir.

Gürültülü Mukuslu Kaka

Bebeklerde veya çocuklarda gürültülü kaka gaz çıkışı veya bağırsak hareketlerinden kaynaklı sıvı ve akışkan bir dışkılama türüdür. Bazı zamanlarda ise açık sarı renkte ve köpüklü bir şekilde meydana gelen gürültülü kaka, çoğu zaman herhangi bir sağlık sorunu teşkil etmez. Ancak bebeklerde gürültülü mukuslu kaka içerisinde kanlı mukus görülüyorsa bebekte veya çocukta bağırsak enfeksiyonu veya alerji durumu söz konusu olabilir. Uzman hekim tarafından muayene edilip uygun ilaç tedavisine başlanması gerekebilir.

bebeklerde-mukuslu-kakaSarı Mukuslu Kaka

Bebeklerde mukuslu kaka problemlerinde en çok meydana gelen ve merak edilen dışkılama türü olan sarı mukuslu kaka çoğu zaman bebekte besin alerjisi olmasından kaynaklıdır. Bebeğiniz sadece anne sütü içiyorsa bile annenin içtiği inek sütünden bebeğe de geçeceğinden kaynaklı bebekte oluşan inek sütü alerjisi bebekte sarı mukuslu kaka oluşumunu meydana getirir. Sümüksü sarı kakanın bir diğer sebebi de bebekte meydana gelen enfeksiyonlardır. Bebeklerde sarı mukuslu kaka sebepleri;

  • Sindirim sistemi gelişmemesi
  • Beslenme değişiklikleri
  • Bağırsak iltihabı
  • Gıda alerjileri
  • Diş çıkarma süreci
  • Antibiyotik ilaç kullanımı
  • Bağırsak problemleri

Bebeklerde Mukuslu Kaka Kadınlar Kulübü

Kadınlar Kulübü Platformu anneler tarafından sık sık meydana gelen bebeklerde mukuslu kaka durumu sürekli dile getirilmiştir. Çoğu anne, bebeğinde mukuslu kaka problemi olduğunu dile getirmiş ve bu soruya diğer anneler tarafından cevap beklemiştir. Birçok annenin bu konu hakkında cevabı, eğer bebekte ateş ve kusma yoksa, bebeğin dışkısında kan yoksa ve bebeğin genel durumu iyi ise bu durumun geçici olacağından, ancak bebeklerde mukuslu kaka oluşumu sırasında ateş ve kusma, bebeğin genel halinde huzursuzluk ve sürekli ishal şeklinde dışkılama problemi varsa bebekte enfeksiyon ve alerji meydana geldiğini dile getirmiştir.

Birçok annenin önerisi uzman doktor tarafından muayene edilip bebeğin yaşına ve ayına uygun ilaçlarla tedaviye başlaması olmuştur.

D Vitamini Mukuslu Kaka Sebebi Olur mu?

bebeklerde-mukuslu-kaka

D vitamini eksikliği veya fazlalığı bebeklerde mukuslu kaka sebebi olarak görememektedir. Ancak annede D vitamini eksikliği varsa bu durum bebeklerde gıda alerjisi oluşumu meydana getirebilir. Bu sebepten dolayı annelerin hamilelik dönemlerinde D vitamini eksikliği var ise mutlaka D vitamini takviyesi alıp bebeğinde gıda alerjisi riskini en aza indirmelidir.

Bebeklerde Mukuslu Kaka Nasıl Geçer?

Bebeklerde mukuslu kaka oluşumu altta yatan farklı bir sağlık problemine göre değişkenlik gösterebilir. ayrıca bebeklerde mukuslu kakanın nedeni bebek ek gıda dönemi olabilir. Bebeklerde meydana gelen mukuslu kaka oluşumunun tedavisi için aşağıdaki uygulanabilir.

  • Beslenme değişiklikleri: bebekte meydana gelen mukuslu kaka oluşumu Eğer inek sütü alerjisi sebepli ise doktor tavsiyesi ile hipoalerjenik mama ve anne sütü ile beslenmeye geçilebilir.
  • Probiyotik tedavisi: Eğer mukuslu kaka Antibiyotik kullanımı sonrası meydana geliyorsa doktor tavsiyesi ile birlikte Probiyotik kullanımı bebeklerde mukuslu kaka problemine iyi gelebilir.
  • Enfeksiyon tedavisi: Bağırsak enfeksiyonları sebebiyle meydana gelen mukuslu kaka doktor kontrolü altında antibiyotik ve Antiviral ilaçlar ile tedavi edilebilir.
  • Alerji yönetimi: gıda alerjisi kaynaklı oluşan mukuslu kaka için alerjisi olunan besin diyetten çıkarılmalı ve alerjen olan yiyeceklere dikkat edilmelidir.
  • Bol sıvı takviyesi: İshal veya kusma gibi durumlarda bebeklerin sıvı ihtiyacı normalden daha fazla olur. Anne sütü ile veya mamalar ile bebeklerin sıvı tüketimi arttırılabilir.

bebeklerde-mukuslu-kakaBebeklerde Mukuslu Kaka ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Yeni anne olmuş kadınların bebeklerin de meydana gelen dışkılama problemleri ile ilgili endişe etmesinden kaynaklı her zaman akıllarında sorular meydana gelmiştir. Yazının devamında sizler için bebeklerde mukuslu kaka ile ilgili merak edilenler ve cevapları ele alınmıştır.

1 – Bebeklerde Mukuslu Kaka Ne Zaman Tehlikelidir?

Birkaç gün boyunca sürekli devam eden mukuslu dışkılama beraberinde ishal, kusma, ateş, karın ağrısı ve bebekte huzursuzluk var ise altta yatan başka bir sağlık sorunu olabilir. En kısa zamanda mutlaka uzman hekim tarafından bebek muayene edilmelidir.

2 – Bebeklerde Bağırsak Enfeksiyonu Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde sürekli dışkılama, sulu ve mukuslu kaka, Ateş, kusma, kilo kaybı, huzursuzluk, halsizlik ve sürekli uyku hali söz konusuysa bebekte bağırsak enfeksiyonu meydana gelmiş olabilir. Hastane ortamında gaita testi ile enfeksiyon varlığından emin olabilir ve doktor reçetesi ile tedaviye başlayabilirsiniz.

3 – Mukuslu Kaka için Ne Yapılır?

Mukuslu kaka oluşumunu engellemek için bol sıvı tüketmek, Probiyotik açısından zengin olan yiyecekleri tüketmek ve aynı zamanda baharatsız ve asitsiz gıdalar ile beslenmek mukuslu kaka oluşumunu engellemenize yardımcı olacaktır. Tüm bunlara rağmen mukuslu dışkılama devam ediyorsa ve beraberinde Ateş, kusma ve halsizlik varsa mutlaka uzman doktora danışmanız gerekmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir