Hamileyken kahve içilir mi genellikle kahve bağımlısı anneler için en önemli sorulardan biridir. hamilelik dönemi birçok alışkanlık ve rutinin sekteye uğradığı bir dönem olabilir. Bu rutinlerden bazıları uyku düzeni, beslenme alışkanlıkları ve egzersiz düzenidir.
Kafeinin günlük hayatta sağlıklı bireyler için bile çok fazla tüketilmesi uzmanlar tarafından doğru bulunmaz. Peki hamile anne adayları kahve tüketirken nelere dikkat etmelidir? İşte tüm detaylar;
Bu Yazımızda Neler Var :
Hamileyken Kahve İçilir mi? Kahvenin Zararları Nelerdir?
Hamileyken tüketilen kahve vücutta istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Kafein genel olarak merkezi sinir sistemi üzerinde uyarıcı etki yapan bir maddedir. Dikkat ve konsantrasyon seviyesini arttırması nedeniyle özellikle uyku kaçırıcı etkisi çok fazla bilinir.
Hamilelikte kahve tüketimi kontrol altında olmalıdır. Gereğinden fazla kafein alımı vücutta istenmeyen sonuçlar doğurabilir bunlardan bazıları;
- Düşük yapma riskini arttırır. Uzmanlar hamilelik döneminde kafein tüketiminin kısıtlanması gerektiğini belirtir. Özellikle düşük riski olan anne adaylarının kahve veya diğer kafeinli içecekleri tüketirken daha dikkatli olmaları gerekir.
- Düşük ağırlıkta bebek dünyaya getirme de fazla kafein ve sigara tüketmenin bir sonucu olabilir. Özellikle anne adaylarının hamilelik sürecinde beslenmelerine çok dikkat etmeleri gerekir. Fazla kafein tüketimi bebeğin anne karnında gelişimini engeller ve bebek olması gerekenden daha düşük kiloda dünyaya gelebilir.
- Ayrıca annede fazla uyarıcı etkisi yaparak uykusuzluğa neden olabilir. Bu nedenle hamilelikte kahve içilir mi sorusuna yanıt nettir.
Hamilelikte Kahve İçilir mi? Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Dünya Sağlık Örgütü ile beraber birçok uzmanın ortak fikri hamileyken kafein tüketiminin kısıtlanması yönündedir. Peki bir günde kafein alımı ne kadar olmalıdır?
Günlük hamile bir kadının içmesi gereken kafein miktarı 200 ml’dir. Bu ise;
- Bir fincan 200 ml türk kahvesi,
- İki mini fincan türk kahvesi,
- 3 fincan çaya denk gelmektedir.
Gebelikte Kahve Tüketme Zararları | Hamilelikte Türk Kahvesi Faydaları |
Düşük miktarda alınan kafein vücuda zindelik verir. Bu da anne adaylarına enerji olarak yansıyabilir. | Aşırı kafein tüketimi anne adaylarında uykusuzluğa neden olabilir. Bu dönemde anne adaylarında görülen fazla uyku ve halsizlik gibi nedenlere karşı uykusuzluk ters tepki verebilir. |
Özellikle aç karnına içilen kahve anne adaylarında kabızlık gibi sorunların son bulmasına neden olur. | Mide bulantısını arttırır. Özellikle hamileliğinde mide bulantısı yaşayan anne adaylarının fazla kafeinden uzak durması gerekir. |
Sıvı kaybına neden olur. Sıvı kaybına neden olması da anne adaylarının halsiz hissetmesine yol açar. |
Hamilelikte Kahveye Alternatif Olarak Neler İçilir?
Özellikle anne adayları kafeinsiz kahve tüketmelidirler. Kahve yerine içilebilecek diğer alternatifler ise;
- Rooibos Çayı: bu çay antioksidan içerir. Hamilelik dönemi hassas bir dönem olduğu için doktor kontrolünde tüketilmelidir.
- Sıcak süt ve sıcak içecekler. Özellikle süt yatıştırıcı etkiye sahiptir uyku öncesi içilen süt anne adayının rahat bir uyku çekmesine neden olur. Süt tüketirken dikkat etmeniz gereken şey laktoz toleransınızın olup olmadığıdır.
- Limonlu su: limonlu su mideyi rahatlatma özelliğine sahiptir. Hamileler özellikle grip gibi hastalıklara karşı bağışıklık kazanmak için limonu sıklıkla tüketmelidirler.
Hamilelikte kafein tüketimi sınırlıdır. Hamileyken ne yenir diye düşünürken ne içtiğinizde çok önemldir. Bundan daha önemli olan ise kafein düzeyinin dengede tutulmasıdır. Bir gün fazla tükettiğinizde diğer gün tüketmemeye ya da miktarı azaltmaya çalışmanız sizin ve bebeğin sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Hamilelikte Kahve İçilir mi? Sık Sorulan Sorular
Hamilelikte kahve içilir mi kahvekolik anne adaylarının en çok merak ettikleri konulardan biridir. hamilelikte kafein tüketimi bebeğe zarar verir mi? Kafein tüketimi ne kadar olmalıdır gibi soruların dışında merak edilen diğer sorular;
1 – Hamilelikte İlk 3 Ay Kahve İçilir mi?
Günlük 300-400 mg altında alınan kafeinin anne ve bebek üzerinde olumsuz bir etkisine rastlanmamıştır. Bu nedenle kafein tüketiminden çok ne kadar tüketildiği önemlidir.
2 – Gebelikte Kahve Neden İçilmez?
Hamilelikte kahve içilir mi sorusuna en net yanıtlardan biri fazla kafeinin demir emilimini azaltmasıdır. Bu nedenle günlük kafein miktarına dikkat edilmelidir. Aksi taktirde düşük riskine neden olur.
3 – Türk Kahvesi Gebeliğe Engel mi?
Kafein genel olarak sperm kalitesini düşürebilir. Bu nedenle bebek düşünen anne ve babaların kafein tüketimine dikkat etmeleri önerilir. Tamamen gebeliğe engeldir yorumu doğru olmasa da dikkat gerektirir.