Hamilelikte gaz sancısı, anne adaylarının en çok şikâyet ettiği durumdur. Gaz sancısının bebeğe etkisinin olup olmadığını bilmek, anne adaylarının rahatlamasına neden olabilir. Yaşanan gaz sancısı bebeğe zarar vermez çünkü gaz sancısı annenin sindirim sistemindeki değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Anne adayının fazla gaz sancısı çekmesi bebeği etkilemediği gibi annenin stres ve rahatsızlık hissetmesine neden olur.
Bu Yazımızda Neler Var :
Hamilelikte Gaz Sancısı Belirtileri Nelerdir?
Hamilelikte gaz sancısı Kadınlar Kulübü anne adayları tarafından deneyimler paylaşılmış fakat bilinmelidir ki her gebelik kişiye özeldir ve belirtileri rahatlatma yöntemleri kişiden kişiye değişmektedir. Gaz sancısı, anne adaylarının sıklıkla yaşadığı ve belirtilerini merak ettiği bir durumdur.
Gaz sancısı, genellikle karın bölgesinde hafif ve orta şiddetli ağrılarla ortaya çıkabilir. Bu ağrılar, kramp ya da sürekli bir rahatsızlık şeklinde kendini gösterir. Şişkinlik, gaz çıkartma isteği, geğirme ve kasık ağrısı olarak da kendini gösterebilir.
Gebelikte Gaz Sancısı Kaçıncı Haftada Olur?
Hamilelikte gaz sancısı, genel olarak hormon değişikliğinin en yoğun olduğu dönemde 1 ile 12 hafta arasında olur. Ayrıca, 35 haftalık gebelikte gaz sancısı Kadınlar Kulübü platformunda anne adayları tarafından merak edilen ve araştırılan konular arasındadır. Bu konuya istinaden; 13 ile 40 hafta arasında büyüyen rahmin sindirim organlarına baskı yapmasıyla gaz sıkışması ve sancısı görülebilir.
Hormon değişikliklerin ve büyüyen rahmin etkisiyle ilk ve son haftalarda daha çok gaz sancısı görülebilir. Ayrıca dar kıyafetlerden uzak durmak karın bölgesine yapılacak baskıdan kurtardığı için rahat hissetmenize neden olacaktır.
Hamilelikte Gaz Sancısı Nerelere Vurur?
Hamilelikte gaz sancısının en fazla hissedildiği yer karın bölgesidir; bu bölgelerde kramp tarzında veya sürekli bir rahatsızlık hissiyle ortaya çıkar. Diğer bir bölge ise kasık bölgesidir; bu durum hamileliğin ilerleyen dönemlerinde daha belirgin hale gelir. Ve son olarak şiddetli gaz sancısı yaşıyorsanız sırt ve göğüs bölgelerinde de gaz sancılarını hissedebilirsiniz.
Hamilelikte Gaz Sancısı Nasıl Geçer?
Hamilelikte gaz sancısını hafifletmek için uygulayabileceğiniz birkaç yöntem vardır. Bu yöntemlerle gaz sancılarını hafifletecek ve daha rahat bir hamilelik geçirmenize yardımcı olacaktır. Hamilelikte gaz sancısına ne iyi gelir Kadınlar Kulübü hamile anne adayları tarafından araştırılmış ve deneyimler paylaşılmıştır. İşte gaz sancısını hafifletmek için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler:
- Beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirerek gaz yapıcı yiyeceklerden uzak durmalısınız ve lifli gıdaları tüketmeye özen göstermelisiniz.
- Öğünlerinizde büyük öğünler yerine küçük öğünler hazırlamalı, gün içerisinde sık sık ve küçük öğünler tüketmek sindirimi kolaylaştıracağı için gaz birikimini önleyecektir.
- Günde 8 ile 10 bardak su içmek sindirim sisteminizi düzenler ve böylelikle kabızlığı önleyebilirsiniz.
- Doktorunuzun izniyle düzenli hafif yürüyüşler, hamile yogası veya yüzme gibi egzersizler yaparak sindirim sisteminizi harekete geçirebilirsiniz.
Hamilelikte Gaz Çıkarma Hareketleri ve Yöntemleri Nelerdir?
Hamilelikte gaz sancısı problemleri yaşıyorsanız, birkaç hareketle gaz sancılarınızı azaltabilir ve gaz çıkmasını kolaylaştırabilirsiniz. Hamilelikte gaz sancısını rahatlatmak için aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz. Unutulmamalıdır ki hamilelikte doktorunuza danışmadan herhangi bir harekette bulunmamanız siz ve bebeğinizin yararına olacaktır. Çok şiddetli gaz sancınız varsa ve geçmeyen bir hal alırsa mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
Hafif Egzersizler | Süre | Yararları |
Yürüyüş | Hafif tempoda 20-30 dakika | Sindirim sistemini harekete geçirir. |
Hamile Yogası | Uzman eşliğinde hamile yogası pozisyonları. | Sindirim sistemini rahatlatıp, gaz sancısını hafifletir. |
Kedi pozu | Eller ve dizler üzerinde durun, nefes alırken sırtınızı kamburlaştırın, verirken çukurlaştırın. | Sırt ve karın kaslarınızı esnetir, sindirimi rahatlatır. |
Pelvik Egzersizleri | Pelvik bölgesi kaslarınızı sıkıp bırakın.
|
Gazın çıkmasına yardımcı olur, pelvik kaslarını güçlendirir. |
Karın Masajı | Dairesel hareketlerle hafif masaj uygulayın. | Kasları rahatlatarak gazın çıkmasına yardımcı olur. |
Sık Sorulan Sorular
Hamilelikte gaz sancısı neden olur, bebeğe bir zararı var mıdır diye merak eden hamile anne adaylarının araştırmaları sonucu merak ettikleri diğer sorular şunlardır:
1-Hamilelikte Gaz Sancısı İçin Ne Yapmalı?
Hamilelikte gaz sancısı için beslenmenize dikkat etmeli ve doktorunuzun izniyle hafif egzersizler ve yürüyüşler yapabilirsiniz. Gaz yapıcı yiyeceklerden uzak durmalısınız ve gün içerisindeki öğünlerinizi sık sık ama küçük porsiyonlarla tüketmelisiniz. Asitli içeceklerden uzak durmanız gaz oluşumu birazda olsa engelleyecektir.
2-Hamileliğin Kaçıncı Haftası Gaz Olur?
Hamilelikte gaz sancısı genel olarak 1 ile 12 hafta arasında ve 13 ile 40 hafta arasında büyüyen rahim yüzünden daha fazla hissedilmektedir. Bu gazın bebeğe hiçbir zararı yoktur; hormonların etkisiyle değişen sindirim sisteminden dolayı oluşmaktadır.
3-Hamilelikte Gaz Sancısı Nerelere Vurur?
Gaz sancısı karın bölgesi, kasık bölgesi, sırt ve göğüs bölgesi gibi bölgelerde kendini hissettirir. Karın bölgesinde şişlik ve gerginlik olarak sıkça görülür; eğer şiddetli karın ağrısı yaşıyorsanız ve bu uzun süredir geçmiyorsa doktorunuza başvurmalısınız.