Hamilelik Rehberi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Hamilelikte Diş Ağrısı İçin İlaç Kullanılır Mı? Nasıl Geçirilir?

Hamilelikte Diş Ağrısı İçin İlaç Kullanılır Mı? Nasıl Geçirilir?

Buket Ozgören Buket Ozgören - - 8 dk okuma süresi
11 0
14hamileyken dis agrisi

Hamilelikte diş ağrısı genellikle hormonsal değişiklikler, bağışık sisteminin zayıflığı, sabah bulantılarından kaynaklı yorgunluklardan dolayı ihmal edilen ağız bakımı ve beslenme değişiklikleri gibi sebeplerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Hamilelikte mümkün olduğu kadar kimyasal ilaçlardan uzak durulmalı ve doğal çözümler öncelikle tercih edilmelidir.

Hamilelikte Diş Ağrısı Yaşayanlar İlaç Kullanabilir Mi? Hamilelikte Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş ağrısı yaşayan anne adayları herhangi bir ilaç kullanmadan önce mutlaka doktoruna danışmalıdır. Çünkü bazı ilaçlar bebeğe zarar verebilir. Doktor onayı ile parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir. Ancak yine de mümkün olduğu kadar doğal çözümler tercih edilmelidir. Ağrı kesici ilaçlar çok acil durumlarda kullanılmalıdır. Hamilelikte diş ağrısı için doğal yöntemler tercih edilebilir. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir.

  • Tuzlu su ile gargara yapmak
  • Soğuk kompres uygulamak
  • Nane çayı içmek ya da nane yağı sürmek
  • Düzenli diş fırçalayarak diş ipi kullanmak
  • Hassasiyet giderici diş macunları kullanmak

Hamilelikte Diş Ağrısı İçin Parol Kullanabilir Mi?

Hamilelikte diş ağrısı yaşayan kadınların en büyük korkularından biriside ağrı kesici ilaçlardır. Ağrı kesici ilaç içtiklerinde bebeğe zarar gelebileceğini düşünürler. Yapılan çalışmalar parasetamol içerikli Parol ya da Minoset gibi ağrı kesicileri kullanmanızda bir sakınca olmadığını göstermektedir. Hamilelikte parasetamol ilaç grupları her tür ağrı için kullanılabilir. Yine de ağrı kesici kullanırken dikkat etmeli ve doktorunuza mutlaka danışmalısınız.

Antibiyotik kullanımı gerekirse penisilin türevli antibiyotikler bebekler için bir sakınca teşkil etmez. Tetrasiklin grubu antibiyotikler gebelikte kullanılırsa bebeğin dişlerinde renk bozukluğu olabilir.

Hamilelikte Diş Ağrısına Doğal Çözüm Önerileri

17hamileyken dis agrisi

Hamilelikte beslenme bebek ve annenin genel sağlığı dışında ağız sağlığı içinde önemlidir. Gebelikte bebeğin diş gelişimi 5. Ve 6. Haftadan itibaren başlar. Bu yüzden anne adayları Kalsiyum, fosfor ve A, C, D vitaminleri bakımından zengin meyve ve sebzeler, süt ve süt ürünleri, tahıl, et ve yumurta gibi ürünleri dengeli bir biçimde tüketmelidirler.

Anne adayları yeterli ağız ve diş bakımlarını yaparak iyi beslenirlerse hamilelikte diş çekmek gerek duyulmayacak bir durumdur. Hamilelik dönemlerinde diş ve diş eti problemleri ile karşılaşmazlar. Hamilelikte diş ağrısı için ilaç kullanmadan önce uygulanabilecek doğal çözüm önerilerini bir tablo ile göstermek mümkündür.

Diş Ağrısı İçin Doğal Çözümler Ne işe Yarar Nasıl yapılır
Tuzlu Su Gargarası Diş eti iltihaplarını hafifletir, ağrıyı azaltır. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz ekleyerek günde 2-3 kez gargara yapın.
Soğuk Kompres İltihaplanmayı azaltır ağrıyı hafifletir. Buz torbasını ince bir havlu ile sararak yanağınıza yerleştirerek 15-20 dakika boyunca uygulayın.
Karanfil ve Karanfil Yağı İçerisindeki öjenol maddesi doğal bir anesteziktir. Bir parça pamuk üzerine 3-4 damla karanfil yağı damlatıp ağrıyan dişinizin üzerinde 10-15 dakika bekletin. Alternatif olarak karanfili direk çiğneyebilirseniz.
Sarımsak Doğal antibiyotiktir, enfeksiyonlara karşı etkilidir, ağrı hafifletici etkisiyle bilinir. Bir diş sarımsağı ezerek macun kıvamına getirin ve dişinizin üstüne sürün.
Papaya Yaprağı Anti-inflamatuar özelliği ile bilinir, diş eti iltihabını hafifletir. Birkaç papaya yaprağını kaynar suda demleyin soğuyan karışımla gargara yapın.
Nane çayı Yatıştırıcı ve ağrı kesici özelliği vardır. Bir bardak kaynar suya bir tatlı kaşığı kuru nane ekleyip 10 dakika demleyin içebilir ya da gargara yapabilirsiniz.
Aloe Vera Jeli Diş etlerini yatıştırıcı ve ağrıyı hafifletici etkisi vardır. Bir parça aloe vera jelini diş etlerinize sürün.

 

 

Hamilelikte Diş Ağrısına Ne İyi Gelir Kadınlar Kulübü Üye Tavsiyeleri Neler? 7 Aylık Hamilelikte Diş Ağrısı Kadınlar Kulübü Önerileri

Hamilelikte diş ağrısı özellikle hamileliğin 7. ayında hormonların vücutta daha fazla etkisini gösterdiği için sıklıkla görülmektedir. Diş etlerinde şişlik, ağrı ve kanama bu dönemde artabilir. Dişler daha hassastır. Düzenli olarak dişlerin fırçalanması ve ağız hijyeninin sağlanması gerekmektedir.

16hamileyken dis agrisi

Kadınlar kulübü üyelerinin birçoğu diş ağrısı çeken gebelere doğal yöntemlerden birisi olan karanfili kullanmalarını tavsiye ediyor. Siyah zeytin basma yöntemi de farklı yöntemler arasında. Bir diğer doğal tavsiyede bir tatlı kaşığı dağ kekiğinin 5 dakika kaynatılarak dişlerin bu su ile fırçalanması. Hamilelikte diş ağrısı doğal yöntemlerle hafifletilebilir. Fakat ağrı devam ederse bir diş hekimine görünmekte fayda vardır. Hamilelikte diş sağlığı hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için oldukça önemlidir.

Hamilelikte Diş Ağrısı Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hamilelikte diş ağrısının doğrudan bebeğe zararı olmaz. Fakat tedavi edilmediği zaman anne düzenli beslenemez. Bu durum annenin genel sağlığını etkiler. Dolayısıyla bebeğin gelişimi de olumsuz etkilenebilir. Enfeksiyon riskinin artması da hem anne hem de bebek için tehlikelidir.

Hamilelikte Diş Ağrısı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Hamilelikte diş ağrısı sorunu yaşayanlar şu soruları da merak etmişlerdir.

1-Hamileliğin Kaçıncı Ayında Diş Çekilir?

Hamileliğin ilk üç ayı bebeğin organlarının gelişim aşamasında olduğundan dolayı diş tedavisi tavsiye edilmez. İkinci üç aylık dönem diş çekimi, dolgu yapımı kanal tedavisi gibi yapılması gereken tedaviler için uygun dönemdir. Yine son üç aylık dönemde hamileler ve bebekler için riskli olduğundan çok acil bir durum olmadıkça hekimler müdahale etmek istemezler.

2-Hamilelikte Dişe İğne Yapılır Mı?

 

15hamileyken dis agrisiHamilelikte anestezi altında bile diş çekimi yapılabilir. Tedavi sırasında uygulanan lokal anestezinin bebeğe hiçbir zararı yoktur. Antibiyotik kullanılması gerektiğinde kadın doğum uzmanınızla görüşerek bebeğe zarar vermeyecek bir antibiyotik kullanabilirsiniz.

3-Diş Ağrısı Erken Doğuma Sebep Olur Mu?

Diş ağrısı hamilelikte erken doğuma sebep olmaz. Fakat gebelikte tedavi edilmeyen diş sorunları bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bebeğinizin gelişimi için diş ve diş eti sağlığınıza dikkat etmelisiniz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir