Hamilelik Rehberi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Eğitim
  4. »
  5. Gebelik Eğitimi Veren Devlet Hastaneleri Hangileridir?

Gebelik Eğitimi Veren Devlet Hastaneleri Hangileridir?

Buket Ozgören Buket Ozgören - - 6 dk okuma süresi
8 0
gebelik-egitimi-

Gebelik eğitimi birçok anne adayının hamilelik döneminde merak ettiği konulardan biridir. Doğru bilinen yanlışlar ya da büyüklerimizin kendi bildiği doğrulardan dolayı uygulanan hatalar mevcuttur. Bu yüzden gebelik eğitimi her yeni anne adayının alması gereken bir eğitim olarak bireylerin karşısına çıkmaktadır.

Gebelik Eğitimi Nedir? Gebelik Eğitimi Veren Hastaneler Hangileri?

gebelik-egitimi-

Gebelik eğitimi temel amaç ebeveynlerin gebelik döneminde, doğum sırasında ve doğum sonrasında uyum sağlamalarına yardımcı olmaktır. Öncelikli olarak normal doğumu desteklemek, anne adaylarını ağrısız doğuma hazırlamak ve yetkin birer ebeveyn olmalarını sağlamaktır.

Bu bağlamda   kadın hastalıkları ve doğum uzmanlık dalında faaliyet gösteren;

  • Bakanlığa bağlı hastaneler,
  • Üniversite hastaneleri,
  • Özel hastaneler ve
  • Tıp merkezlerinde bulunan gebe okullarından eğitim almak mümkün

Sağlık Bakanlığı” Gebe Okulu” Genelgesi Yayınlandı

Sağlık Bakanlığı Gebe Okulu Genelgesinde Normal Doğum Eylem Planını uygulamaya koydu. Normal doğumun özendirilmesi tıbbi bir zorunluluk olmadığı sürece sezaryen doğumun azaltılması amacıyla gebe bilgilendirme sınıfı ile doğuma hazırlık ve danışmanlık merkezi adı altında hizmet veren tüm birimleri birleştirerek gebe okulları adı altında topladı.

Bakanlığın “Her Gebeye Ebe” projesi ile gebeliğinin son üç aylık döneminde gebelere danışmanlık hizmeti ve normal doğuma yönelik eğitim verilmesi için ebeler görevlendirildi.

gebelik-egitimi-

Gebe Okulu Eğitim Planı Hangi Konuları Kapsar?

Gebe okulu eğitim planını 3 başlık altında toplanmaktadır.

 

Gebelik Süreci Doğum Süreci Doğum Sonrası Süreç

 

Bebeğin anne karnındaki gelişimi Doğum yöntemleri Yeni doğan bakımı, beslenmesi
Anne adayının fizyolojik ve psikolojik değişimleri Doğum çantası hazırlama Anne sütünün faydaları ve emzirmenin önemi
Gebelikte beslenme Doğum belirtileri Doğum sonrası annede meydana gelen fizyolojik ve psikolojik değişiklikler
Gebelikte cinsel yaşam Gebelik egzersizleri Aile planlaması

Riskli Gebelik Eğitimi Herkese Verilir mi?

Gebe Okullarına başvuru sırasında riskli gebelik olarak görülen hastalar gebelik eğitimi ve danışmanlık hizmeti almaları için ikinci ve üçüncü basamaklı sağlık tesislerine yönlendirilmektedirler.

Her kadın gebe kalmadan önce risk değerlendirmesinden geçmelidir. Özellikle doğuştan olduğu bilinen kalp damar hastalığı olan gebeler riskli gebelik grubuna girmektedir. Gebelik eğitimi alacaklarından risk faktörleri ön planda tutulacak ve her türlü riske karşı bilgi sahibi olacaklardır.

Sağlık Ocağı Gebelik Eğitimi Veriyor mu?

Gebeliğinden emin olan anne adayları öncelikle aile sağlığı merkezi olarak geçen sağlık ocaklarına gidip bağlı oldukları aile hekimlerine kayıt yaparak gebe takip programına katılmaları gerekmektedir. Bu sayede bağlı oldukları merkezde izlem altında olacaklar ve her türlü muayeneleri aşıları ve tahlilleri zamanında yapılabilecektir.

Yine bazı aile sağlığı merkezleri kendi bünyelerinde gebelik eğitimi vermektedirler. Takipte olan anne adayları bu eğitimlerden faydalanabilir veya merkezin yönlendireceği en yakın gebe okulundan eğitim alabilirler.

gebelik-egitimi-

Sağlık Bakanlığı Gebe Eğitim Kitapçığı Ücretsiz Midir?

Sağlık bakanlığı gebelik eğitimi programı kapsamında anne adaylarının ve yakınlarının gebe okullarına yüz yüze katılamayacağı durumlarda uzaktan veya çevrimiçi eğitim almalarını   sağlamak amacıyla pek çok içeriği ücretsiz sunmaktadır. Kendi sitesinde gebe bilgilendirme eğitim kitabı adı altında bulunan dokümana rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Gebe Eğitimi Pdf Olarak Var Mı? Resmî Kurumların Sitelerinde Gebe Eğitimi Slayt Şeklinde Bulunur Mu?

Sağlık bakanlığı kendi sitesinde dokümanlar kısmında pdf olarak ücretsiz içerik paylaşmaktadır.

Bu içeriklerden bazıları şu şekildedir;

  • Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi
  • Doğum Sonrası Bakım Yönetim Rehberi
  • Evlilik Öncesi Danışmanlık Rehberi
  • Evliliğe Sağlıklı Başlangıç Rehberi
  • Gebe Bilgilendirme Sınıfı Eğitim Kitabı

Gebelik Eğitimi ile İlgili Merak Edilen Diğer Sorular

Gebelik eğitimi ile ilgili merak edilen diğer konularda şu şekildedir;

gebelik-egitimi-

1-Gebelik Eğitimi Ne Kadar Sürer?

Gebelik eğitimi süresi her okula göre farklılık göstermektedir. Kimi okullar 3,4,5ve 6 hafta şeklinde farklı programlar mevcuttur. Haftalık saatlerde okullara göre değişmektedir. Bağlı olduğunuz ildeki hastanelere giderek program hakkında bilgi almanız daha sağlıklı olacaktır.

2-Gebe Okuluna Gitmek Zorunlu Mu?

Sağlık bakanlığı yönetmeliğine göre kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı alanında faaliyet gösteren devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, özel hastaneler ve tıp merkezlerinde gebe okulu açmak zorunlu hale getirilecektir. Fakat anne adaylarının gebe okullarına gitmeleri zorunlu değildir.

3-Kimler Gebe Okulu Açabilir?

Bakanlığa bağlı sağlık kuruluşları ile kadın hastalıkları ve doğum uzmanı alanında faaliyet gösteren poliklinik ve muayenelerdeki hekimler gebe okulu açabilirler.

Gebe okulu açmak isteyen sağlık kuruluşları ilgili komisyonlarca değerlendirilecek ve uygun bulunan gebe okullarına tescil belgesi verecektir. Bu tescil belgesi faaliyete izin belgesine geçmesi için sağlık bakanlığına gönderilecektir.

 

 

 

 

 

 

 

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir